Bosetting tilbake til siste istid

I skogen bak Nyvågar Rorbuhotell er det en 9 000 år gammel hule. Under den siste istiden lå denne hulen på en øy. Men da den tunge isen smeltet, steg landet, og nå er hulen, som har to innganger, på land. Hulen er full av mytiske helleristninger og hulemalerier, som forteller oss at det var folk i Nyvågar som jaget og fisket her allerede før isen trakk seg tilbake etter den siste istiden. Når du bor hos oss på Nyvågar, sover du på historisk grunn.

Ved siden av Nyvågar Rorbuhotell er det et arkeologisk utgravningssted med bosetninger som dateres tilbake til 700-tallet. I dag er bare 1 % av området utgravd, og mer enn 100 000 gjenstander er funnet. Utgravningene viser at allerede i vikingtiden var Vágar et viktig møtested for handel, rådslagning, utveksling av varer og konfliktløsning for høvdingene i nord. Markedet, fisket og folket dannet et kommersielt eksport- og kultursenter. Dette førte til at kong Øystein I Magnusson allerede i 1100 bygget rorbuer her i Storvågan. I årene som fulgte, ble området et velkjent handelssenter i nord. På 1300-tallet utgjorde tørket fisk over 80 % av Norges nasjonale eksport, og Vágar hadde omfattende handel og kulturell utveksling med Europa. «Alperosen», Lofotens eldste rorbu, ligger i dette området i dag.

Pesten snudde opp ned på tingene

I perioden etter Svartedauen på 1350-tallet mistet Vágar gradvis sine sentrale administrative funksjoner, og den primære salget av tørket fisk ble flyttet fra Vágar til Bergen. Rundt 1400 hadde dermed Vágar spilt ut sin rolle som by og regional hovedstad, men utgravningene viser stor fiskeaktivitet i århundrene som fulgte.

Nyt godbitene mens du er her

I dag er Nyvågar en kulturell skatt for de som er interessert i historie og kultur. Her er Lofoten-museet hvor du kan lære alt om Lofotens historie, kulturer og tradisjoner, Lofoten Aquarium med et spennende utvalg av alt som lever i havet utenfor rorbuene, og Galleri Espolin med sterke bilder av mennesker, liv og arbeid i Lofoten.
I tillegg til historie og kultur tilbyr vi også kulinariske opplevelser i vår Restaurant Nyvågar, Lofotspa og Lofoten Loft Bar.

Med nordnorsk gjestfrihet oppmuntrer vi til aktiviteter og opplevelser som gir deg en smak av det virkelige Lofoten på alle måter.