Om Nyvågar

I Firenze finnes det er kart over middelalderens bebodde verden.
Helt øverst på kartet står Vågar – verdens nordligste by på den tiden. «Herfra kom Skreien»

Historisk bilde fra Lofotmuseet

Bosetting tilbake til siste istid

I skogholtet bak Nyvågar ligger ei 9000 år gammel hule. Under forrige istid lå denne hula på ei øy. Men da den tunge isen smeltet, steg landet og nå ligger hula som har to innganger på land. Hula er full av mytiske helleristninger og hulemalerier og disse tegningen forteller oss at det fantes mennesker i Nyvågar som drev jakt og fiske her allerede før isen trakk seg tilbake etter siste istid. Når du overnatter hos oss på Nyvågar, sover du på historisk grunn.

Ved siden av Nyvågar ligger et arkeologisk utgravningsfelt av bosetninger tilbake til 800tallet. I dag er bare 1% av feltet utgravd og mer enn 100 000 gjenstander er funnet. Utgravningene forteller at allerede i vikingetiden var Vágar et viktig møtested for handel, rådslagning, varebytte og konfliktløsning for høvdingene i nord. Markedet, fisket og menneskene dannet et kommersielt eksport- og kultursentrum. Dette fikk kong Øystein I Magnusson til å være det første til å bygge rorbuer her i Storvågan så tidlig som år 1100. I årene som fulgte ble området en kjent handelssentrum i nord. På 1300-tallet utgjorde tørrfisk over 80 % av Norges nasjonale eksport, og Vágar hadde en utstrakt handel og kulturutveksling med Europa. «Alperosen» Lofotens eldste robu ligger i dette området i dag.

Svartedauen snudde tingene på hodet

I tida etter Svartedauen på 1350- tallet mistet Vágar etter hvert sine sentraladministrative funksjoner, og førsteledds omsetning av tørrfisk ble flyttet fra Vágar til Bergen. Rundt 1400 hadde altså Vágar utspilt sin rolle som by og landsdelshovedstad, men utgravningene viser stor fiskeriaktivitet i århundrene som fulgte.

Få med deg godbitene mens du er her

I dag er Nyvågar er kulturskatt for historie- og kulturinteresserte. Her ligger Lofotmuseet hvor du kan lære alt om Lofotens historie, kulturer og tradisjoner, Lofotakvariet med et spennende utvalg av alt som lever i havet utenfor rorbuene og Galleri Espolin med sterke bilder av mennesker, livet og virket i Lofoten. I tillegg til historie og kultur byr vi også på kulinariske opplevelser i resturanten vår Lochstua på Nyvågar. På Lochstua lager vi mat slik at du skal få en unik smaksopplevelse av Lofoten mens du er på besøk og det nydelige måltidet skal du kunne nyte i lun og god stemning i resturanten vår helt nede ved havet.

Om du vil legger møtet eller konferansen din til et sted med en viktig kulturhistorisk ramme, med ypperlige møtefasiliteter, gode senger og ypperlig mat, eller om du vil ta med familie og venner på rorbuferie i Lofoten. Med Nordnorsk gjestfrihet på Nyvågar oppfordrer vi til aktiviteter og opplevelser som gir deg en smak av det virkelige Lofoten på alle måter.